Just do it.

De titel van dit stukje is niet nieuw, net als de rest van de tekst uit deze blog. Maar het is waar genoeg om nog eens onder de aandacht te brengen. Het afgelopen jaar heb ik zelf ontdekt wat er gebeurt als je stopt met dromen en begint met het realiseren er van. Er is maar een manier om dat samen te vatten: gewoon doen!

Dromen vangen en waarmaken.

Dromen vangen en waarmaken.

Deze week is het een jaar geleden dat ik me inschreef bij de Kamer van Koophandel als freelance tekstschrijver. Ik weet niet hoe dat voor anderen is, maar ik vond het een behoorlijk avontuur. Jaren over nagedacht en gedagdroomd over successen, maar nooit overgegaan tot échte actie. Want zodra het daar op aankomt, verdwijnt de roze wolk en beland je bij heel wat minder vrolijk gekleurde tegenwerpingen: wat ga ik dan precies doen? Kan ik dat wel?  Is het verstandig in 'deze onzekere tijden'? 

Te grote dromen?
Dagdromen is dus lekker veilig en leuk om te doen. Alles kan. Teleurstellingen of hard werken vergeet je voor het gemak. Dat dromen niet altijd prettig is, beschreef Ben Tiggelaar deze week in zijn column in de NRC. Sommige studenten worden ongelukkig omdat hun ambities en dromen groter zijn dan hun verwachting om ze daadwerkelijk waar te kunnen maken. Je hoofd kan blijkbaar echt in de weg zitten als aankomt op dingen gaan doen. “Get out of your mind”, schreeuwde de gymleraar van mijn dochter, als ze weer eens weigerde om over een bok, paard of ander gymtoestel heen te springen. Dat helpt niet zo erg bij veertienjarigen denk ik, maar hij had wel een punt.

Begin!
Stoppen met dromen dan? Accepteren dat het zo ook wel oké is, of toch maar gewoon beginnen? Ik stem voor het laatste, al realiseer ik me dat ik dat een redelijk luxe vertrekpunt had. Ik was geen kostwinner en stond op een punt waar verandering echt nodig was. Niet zo heel veel te verliezen dus. Mwah, toch wel. Er stond nog een ding in de weg: de angst dat het niet zou lukken. Dat was tot dan toe de reden waarom ik het uitstelde. Want als je niet begint, kan er ook niets mislukken.

De kracht van beweging.
Als je van start gaat, gefocust bent en echt aan de slag wilt, dan herken je kansen. Juist een kleine kans is fijn: iemand die in je gelooft en je een maandelijks klusje geeft. Een ander waar je een opdracht voor doet in ruil voor een referentie op je website. Voor mij werkte die aanpak met kleine stappen goed. Anderen kopen een huis in Hongarije van een foto en emigreren zonder de taal te kennen. Hoe dan ook, er ontstaat beweging als je dingen gaat doen.

Gewoon doen maar, dus.

Gewoon doen maar, dus.

Wat je leert van ‘gewoon’ dingen doen.
Noem het maar gewoon. Het ging (en gaat) echt niet vanzelf. ‘Gewoon doen’ kost tijd, inspanning en ook een beetje lef. Maar je krijgt er een hoop voor terug :) Voor de liefhebber hieronder mijn lijstje:

  • Begin niet te ambitieus: maak stappen die nieuw zijn maar wel te hanteren.
  • Er is niet één manier om het goed te doen. Meestal zijn er meerdere opties die prima zijn. Of je nou een huisstijl kiest, een website lanceert of voor een nieuwe opdrachtgever aan het werk gaat. Kies, en ga aan de slag. Bijsturen kan later altijd nog.
  • Neem jezelf niet al te serieus, maar zeker ook niet te weinig.
  • Het gaat altijd anders dan je vooraf bedacht hebt, maar stop niet met nieuwe plannen maken en die uit te voeren.
  • Je hoeft niet blij te zijn met dingen die niet goed gaan,
    maar het is ook geen ramp. Volgende keer beter (of niet).

Dat bedoel ik nou...
Moraal van mijn eigen verhaal: laat je dromen niet té groot worden. Door aan de slag te gaan, worden ze stukje bij beetje werkelijkheid. Die is overigens niet altijd leuk, maar heel vaak wel. Ik heb er zin in, het komende jaar!